Învățământ și Cultură

Cu mult timp în urmă copiilor le era interzis să meargă la școală, considerându-se că cei care merg la școală nu fac altceva decat să fugă de iobăgie. Puțin mai târziu se poate observa că în cadrul bisericilor se tindea a se învăța carte. Se poate spune ca până la 1918, în Transilvania nu exista nici o școală de stat în care să se învețe în altă limbă decât cea maghiară.

Școala generală cu clasele I-VIII Cășeiu de aceasta intitutie de invtamant mai apartin și Școala Generală cu clasele I-IV Urișor, gradinița din Coplean.
La Școala Generala din Cășeiu învață 83 elevi în clasele I-IV și 107 elevi în clasele V-VII, iar în ceea ce privește situația preșcolarilor din cadrul grdiniței aceștia sunt în număr de 54 de copiii. Cladirea unde au loc cursurile este în curs de renovare.
La Școala Generală cu clasele I-IV Urișor învață 40 prescolari la gradiniță și 32 elevi în clasele I-IV, iar la gradinița din Coplean sunt înscrii 10 preșcolari.


Școala Generală cu clasele I-VIII din Rugășești, deasemenea are arondate și alte instituții de învățământ Școala Generală cu clasele I-IV din Guga, Gârbăul Dejului, Leurda. La gradinița din cadrul școalii generale din Rugășești sunt înscriși 63 prescolari, 90 elevi la ciclul primar și 97 elevi la ciclul gimnazial.

Bibliotecă, sport, manifestări cultural
În comuna Cășeiu există o bibliotecă comunală și în fiecare școală câte o bibliotecă școlară. Deasemenea există două cămine culturale în localitățile Cășeiu și Rugășești.
În ceea ce privesc manifestărăile culturale în comuna Cășeiu nu exista expoziții etnografice și nici nu sunt ansambluri folclorice. În cadrul școlilor există câte un teren de sport amenajat pentru desfășurarea orelor de educație fizică a elevilor și mai există un teren de sport în localiatatea Cășeiu amenajat pentru echipa de fotbal Someșul.